Milou van Mimint: ‘Ik begon met 2 potjes honing en 4 zakken havermout’

De biologische buurtwinkel Mimint is alweer zes jaar in Arnhem te vinden. De winkel verkoopt biologische, vegetarische en vegan producten. “We verkopen eigenlijk helemaal geen vlees, op één rookworst na”, vertelt eigenaresse Milou (25). Ze begon met een kleine locatie in de Klarestraat, maar verhuisde twee jaar geleden naar een groter pand aan het Kerkplein.

In eerste instantie wilde Milou niet weg uit de oude locatie. “Dat was echt mijn kind. Ik begon daar met het verkopen van 2 potjes honing en 4 zakken havermout. Ik betaalde mezelf zo min mogelijk loon uit, zodat ik met het verdiende geld de winkel weer kon aanvullen met nieuwe producten.” Op een gegeven moment waren dat er zoveel dat er nauwelijks ruimte meer was. “Langzaamaan werd het steeds drukker, maar door de beperkte ruimte konden we niet groeien. Uiteindelijk maakte ik de keuze voor een groter pand, zodat ik een uitgebreider assortiment kon aanbieden, compleet met vers brood bijvoorbeeld en groenten en fruit.”

Mamous en mimint
De winkel van Mimint zit inmiddels aan het gezellige Kerkplein, dichtbij het Focus Filmtheater en de markt op vrijdag en zaterdag. De verhuizing naar het grotere pand betekende meer werk, waardoor Milou het niet meer redde in haar eentje. Dus besloot haar moeder Marlous te helpen. Een grappig feitje is dat de naam Mimint ontstond door een vroegere ‘briefjeswisseling’ tussen moeder en dochter. “Als mijn moeder vroeger een briefje voor mij achterliet, zette ze daar altijd Mamous onder, een samenstelling van mama en haar naam Marlous. Ik deed op mijn beurt hetzelfde en voegde Milou en kind samen tot het woord Mimint. Een vriendin zei later: dat is een goede naam voor de winkel, en dat vond ik ook. Extra leuk is dat mint de kleur van onze huisstijl is.”

De samenwerking met haar moeder gaat heel goed, vertelt Milou. “We zijn een geoliede machine. In het begin was het even zoeken, maar inmiddels hebben we een duidelijke taakverdeling. Tussen het werk door drinken we vaak even koffie samen.” Als een van de twee een dagje vrij is, gaat degene toch vaak even naar de winkel om te helpen. “Je vraagt je altijd af hoe het gaat en of er hulp nodig is. Dat is misschien ook wel het enige nadeel van een eigen winkel. We hebben weinig vrije tijd en werken 6 dagen per week.”

Passie voor biologisch
Milou werkte in haar tussenjaar na de middelbare school in een biologische winkel. Daar ontstond onbewust al het idee voor Mimint. “Ik vond het werk in de winkel heel leuk, maar merkte dat ik mijn creativiteit niet kwijt kon. Ik wilde bijvoorbeeld bepaalde dingen uitproberen, maar dat kon niet, omdat het niet mijn eigen winkel was.” Het woord biologisch had bij de start van Mimint een nogal suf geitenwollensokken-imago, vertelt Milou. Ze wilde dat imago daarom graag wat hipper maken. “Ik was van jongs af nieuwsgierig naar biologische producten. Ik dacht: als meer mensen dat worden en interesse hebben, wordt het vanzelf leuk.”

Indebuurt Mimint

De keuze voor een eigen biologische winkel kwam op een goed moment. Niet veel later werd biologisch juist hip. Kijk maar naar de biologische koffietentjes en vegan lunchspots die ook in Arnhem steeds meer opduiken. “De verpakkingen van de producten werden steeds hipper en meer mensen kozen ervoor bewust te eten. Ook zag ik steeds meer jonge mensen in de winkel. Wat bijvoorbeeld ook grappig is, is dat het na de klimaatmars veel drukker was.”

Eigen baas
Inmiddels heeft Mimint de (biologische) harten van vele Arnhemmers veroverd. Zo heeft de buurtwinkel veel vaste klanten. “Ik denk dat ik zo’n 80 procent van de mensen die binnenkomen bij naam ken.” Het klantencontact vindt Milou dan ook het leukst. “Ik vind het altijd gezellig om een praatje te maken. En als je eigen ondernemer bent, kun je daar ook tijd voor maken zonder dat je de ogen van een baas in je rug voelt branden.” De vrijheid als eigen ondernemer vindt Milou dan ook heerlijk. “Ik kan van alles uitproberen en kijken of het wel of niet werkt. Daarnaast is het fijn om producten te verkopen waar ik zelf achtersta.”

Komt er een tweede winkel van Mimint?
Dromen zijn er nog genoeg. Zo ziet Milou het wel voor zich om straks een kassa met lopende band in de winkel te hebben, waar Marloes achter kan zitten als ze wat ouder is. De rol die Mimint heeft als buurtwinkel wil Milou graag behouden. Ze blijft het assortiment aanvullen en wil straks meer eigen gebakken producten, zoals vegan taarten, verkopen. “Dat doen we nu af en toe ook al, dan bakken we een bananenbrood als er bananen over zijn.” Een tweede vestiging van Mimint staat niet op de planning. Milou wil alle energie steken in de bestaande winkel en deze nog aantrekkelijker maken. “En daarbij is het allerbelangrijkste dat we goede producten blijven aanbieden tegen een goede prijs.”

Tags:
,